Top 100 Cei Mai Doriți Angajatori din România in 2022

22 mai 2022

Update 24 mai 2024: Descopera Top 100 Cei mai doriti Angajatori din Romania din 2024″ Vezi aici detalii

Catalyst Solutions anunță rezultatele studiului Cei Mai Doriți Angajatori, derulat în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022 pe un eșantion de 14 691 de respondenți cu profil business, știinte sociale, inginerie și IT&C. Lansat pentru prima dată în urmă cu 17 ani, studiul Cei Mai Doriți Angajatori reprezintă cel mai complex instrument din piață care măsoară nivelul de atractivitate al angajatorilor locali. În plus, rezultatele studiului oferă o înțelegere complexă a comportamentului candidaților și așteptările acestora în raport cu angajatorii care activează pe piața din România.

Top 100 Cei Mai Doriți Angajatori din România

Topul Cei Mai Doriți Angajatori este realizat la nivel național, în urma a 14 691 de răspunsuri libere, neasistate, oferite de respondenți la întrebarea Care sunt top 5 companii pentru care ți-ai dori să lucrezi? Pe baza răspunsurilor liber exprimate la această întrebare, a fost alcătuit Top 100 Cei Mai Doriți Angajatori. 

Top 100

*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriți Angajatori 2022

Pentru al doilea an consecutiv, Microsoft ocupă primul loc în topul preferințelor respondenților – un angajator cu o cultură organizațională puternică, preocupat constant de mediul de lucru și de angajați. Sectorul IT&C rămâne cel mai bine reprezentat în top 10, alături de companii din automotive, retaileri online și companiile din domeniul bancar.

Suntem foarte mândri să fim pentru al cincilea an consecutiv în top 3 Cei Mai Doriți Angajatori din România și vrem să le mulțumim în mod special colegilor noștri pentru acest rezultat, pentru că ei sunt cei care contribuie la cultura noastră organizațională și cei care contribuie la notorietatea noastră prin programul de Employee Advocacy, promovând o imagine autentică a mediului de lucru, a tehnologiei și proiectelor la care lucrează. Cred că principalul nostru punct forte este tocmai acesta: munca în echipă, colaborarea colegilor din echipele de employer branding și comunicare, dar și din departamentele tehnice, având că rezultat idei și proiecte ingenioase.” Maria Marcovici, Head of HR Communications Continental România

Companii din top 50 care au înregistrat o evoluție semnificativă comparativ cu anul anterior

Fastest Growers din top 50

*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriți Angajatori 2022

Honeywell, Vitesco Technologies, Dedeman, Dell Technologies, British American Tobacco, Kaufland România se află printre companiile cu o evoluție semnificativă în topul Cei Mai Doriți Angajatori, ediția 2022. Prezența la nivel național, alături de numărul mare și diversitatea oportunităților de carieră, flexibilitatea și adaptabilitatea companiei în contextul actual, plus implicarea companiei în campanii de poziționare de brand pot reprezenta aspecte care influențează locul ocupat de o companie de la un an la altul.

Considerăm că evoluția foarte bună a poziției BAT în studiul Catalyst Solutions a fost determinată în primul rând de ajustarea strategiei noastre de employer branding, pe baza unei cercetări calitative și cantitative a profilului noii generații. Un succes completat de inițiative croite pe măsura așteptărilor angajaților noștri: flexibilitate vizavi de prezența la birou în noul context, un pachet premium de beneficii care a consolidat atât percepția pozitivă a aplicanților, cât și a colegilor și o preocupare continuă de a descoperi și comunica experiențe individuale, povești autentice din organizația noastră, care să devină, la rândul lor, acel element decisiv pentru care spui: “Da, vreau și eu așa!”. Suntem încântați de noua poziție ocupată și promitem să comunicăm în continuare povestea de succes a BAT Romania si a echipei sale extraordinare.” – Dan Corlateanu, HR Manager BAT Romania

Cele mai importante criterii în alegerea angajatorului

Pe lângă topul Cei Mai Doriți Angajatori din România, studiul oferă și informații cu privire la factorii care stau la baza deciziei în funcție de care candidații își aleg compania preferată. Din studiu se pot remarca și beneficiile pentru care candidații aleg o companie în defavoarea alteia.  Respondenții au evaluat top 10 cele mai importante criterii în procesul lor de decizie, primele mențiuni fiind: asigurarea unui loc de muncă sigur, un mediu de lucru plăcut/prietenos și existența unui pachet salarial atractiv. Comparativ cu anii anteriori, asigurarea unui loc de muncă sigur a devenit un factor extrem de important în procesul de decizie.

criterii

*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriți Angajatori 2022

Aspecte care au determinat un candidat sa renunte la jobul anterior

În cadrul studiului au fost evaluați si factorii asociați cu decizia de a renunța la jobul anterior. Nivelul salarial reprezintă pentru 34% dintre respondenți motivul principal, alături de lipsa de oportunități profesionale oferite în cadrul companiei (28%) și faptul că organizația se îndreaptă către o direcție care nu corespunde cu obiectivele/valorile candidaților (17%).

motive renunte

*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriți Angajatori 2022

Aspecte care demotivează un candidat sa aplice la un job nou

Un aspect nou analizat în cadrul ediției din acest an a studiului Cei Mai Doriți Angajatori face referire la sistemul de muncă hybrid, online sau de la sediul companiei. În cadrul studiului, a fost analizat cum contribuie flexibilitatea oferită de companii la decizia candidaților de a aplica sau nu la joburile deschise. 40% dintre respondenți au evaluat că lipsa flexibilității cu privire la programul de lucru este un factor determinant în procesul lor de decizie. În opinia participanților, pe locul 2 se află imposibilitatea de lucra în sistem hybrid (16%), iar pe locul 3 se află faptul că jobul nu oferă posibilitatea de a lucra exclusiv în sistem online.

hibrid

*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriți Angajatori 2022

Obiective profesionale ale candidaților în 2022

Păstrarea unui echilibru între viața personală și cea profesională este un aspect de maximă importanță pentru candidați, fiind cel mai important obiectiv profesional în rândul acestora. Alături de atingerea unui nivel salarial superior și preocuparea pentru dezvoltare și creștere în carieră.

obiective

*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriți Angajatori 2022 

Canalele utilizate de candidați atunci când vor să se informeze cu privire la joburi şi oportunităţi de carieră

Rezultatele studiului subliniază faptul că site de joburi(64%) reprezintă sursa numărul 1 de informare cu privire la angajatori și joburile din piață. Din acest motiv, este esențială prezența angajatorilor cu informații detaliate cu privire la companie și oportunitățile pe care le oferă candidaților prin intermediul acestor canale. Cu scop informațional, importante pentru respondenți sunt și rețeaua de socializare Linkedin și informațiile pe care le primesc – detaliile primite de la colegi, prieteni sau persoane care lucrează în organizațiile respective. Experiențele fiecărui angajat contribuie la imaginea și reputația companiilor pe piața muncii.

canale

*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriți Angajatori 2022

Rezultatele studiului Cei Mai Doriți Angajatori 2022 se bazează pe informaţiile colectate în urma unui chestionar online în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022, pe un eșantion de 14 691 de respondenți cu studii superioare, atât juniori, cât și candidați cu experiență din toată țara, cu profil business, știinte sociale, inginerie și IT&C.

În urma colectării datelor, informațiile prelucrate sunt centralizate sub formă de rapoarte diferențiate în funcție de interesul candidaților pentru anumite industrii, de background-ul academic și de nivelul experienței. Tipurile de rapoarte disponibile: BusinessEngineeringIT&CRetailFMCGOutsourcing/BPO.

Pentru mai multe informații cu privire la structura rapoartelor, vă rugăm să ne scrieți la adresa  angajatori@catalyst.ro

Editia 2021 a studiului Cei Mai Doriti Angajatori

Editia 2020 a studiului Cei Mai Doriti Angajatori

Recent Posts